Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Abdi Atılgan tarafından 8 yıllık çalışma sonucu çay ekstraktından geliştirilen “Çay Boyası” TR 2013 02 966 numarası ile Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

Çay boyasının Türkiye’de meşrubat olarak en çok tüketilen işlenmiş siyah çayın atıklarından elde edildiğini dile getiren Öğr. Gör. Atılgan, “Bu buluş doğal çay boyası olup, özelliği ise fabrikalardan işlenme sırasında çay atıklarını geri dönüşümle kazanarak elde edilmesidir. Maliyeti ucuz, insan ve doğaya duyarlı, çevre dostu organik bir boya maddesi elde ettik ve bu boya maddesinin bütün endüstri ürünlerini boyamada kullanılabilecek renk ve tutunma direncine sahip olduğunu gördük” dedi.

Tescillenen çay boyasının binlerce ton çay atığını geri dönüşüme kazandıracağını kaydeden Atılgan, “Türkiye’de 47’si Çaykur’un olmak üzere yaklaşık 270 tane çay işleme fabrikası var. Türkiye’de, devlete ve özel kuruluşlara ait çay yaprağı işleyen fabrikalar da göz önüne alındığında yılda yaklaşık 40 bin ton çay atığı çıkmaktadır. Bu oran, imal edilen kuru çayın yüzde 7 ile yüzde 14’ünü oluşturur” diye konuştu.

Elde edilen prototip boya ile her türlü malzemede verimli sonuç alındığını ifade eden Atılgan, “Proje kapsamında ve bilimsel çalışmalarda deneysel boyutta her türlü malzemeye uygulanmış olup verimli sonuçlar alınmıştır. Çay boyası hakkında onlarca makale tarafımızca yayımlanmıştır. Bu fikrin patenti 2017 yılında tescil edilmiş durumda. Ticari anlamda kullanımı için çalışmalar devam etmektedir. Uzun yıllar ticari olarak üretim yapılabilir. Dünya çapında talebe cevap verilebilir. Üstelik, doğal bir ürün olarak yenilenebilir enerjiye ve ekolojik döngüye katkı sağlayacaktır. Ham madde kaynağının sınırsız olması nedeniyle sürdürülebilir yerli ve milli enerji kaynağıdır” şeklinde konuştu.

   

 

23 Şubat 2018, Cuma 155 kez görüntülendi