GENEL BİLGİ

Afyon Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde 2001-2002 Eğitim-Öğretim döneminde sosyal programlar bölümüne bağlı olarak kurulan Aşçılık programı, lise eğitiminden sonra normal öğretim (NÖ)  ve ikinci öğretim (İÖ) olarak iki yıllık bir eğitim sunmaktadır. Aşçılık programına öğrenciler ilgili meslek lisesi ve düz lise mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavlarından (YKS) Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile seçilmektedir. Öğrenci kabulü ilgili dönemin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan bilgilere göre yapılmaktadır. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir. Programa her yıl kılavuzda ilan edilen kontenjan sayısınca öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin mezun olabilmesi için, programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması ve öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması,  genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 45 iş gününü kapsayan zorunlu staj programını tamamlaması gerekmektedir.

AMAÇ

Aşçılık programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk ve Dünya mutfağında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış mesleki bilgiye sahip, gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Programda teorik bilgilerin yanı sıra kampüs içerisindeki mutfak uygulama laboratuvarı ve Afyon’daki turizm işletmelerinde uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI

1.Programdan mezun olan öğrenciler, turizm sektöründeki konaklama işletmeleri ve yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak bölümlerinde nitelikli eleman olarak görev alabilirler.

  1. Başta meslek liseleri olmak üzere diğer kamu kurumlarına ait meslek edindirme kurslarında usta öğretici olarak görev alabilirler.
  2. DGS ile lisans ve sonrasında lisansüstü eğitim ile akademik gelişimlerine devam ederek üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik personel olarak ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde öğretmen olarak görev alabilirler.
  3. Yiyecek İçecek sektöründe ve diğer alanlarda sahip olduğu Türk ve Dünya mutfağı bilgi ve becerisiyle girişimci olarak kendi işletmelerini açabilir ve yönetebilirler.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Programdan mezun olan öğrenciler turizm sektöründeki konaklama işletmeleri ve yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak bölümlerinde nitelikli eleman olarak çalışma imkanı bulabilmektedirler.

 

 

 

AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU AŞÇILIK PROGRAMI

KOCATEPE AŞÇILAR TAKIMI ÖDÜLLERİ

2021

  • Gastro Afyon 2021 Lezzet Festivali’nde “Üniversitelerarası Modern Türk Mutfağı” kategorisinde gümüş madalya.

 

  • Gastro Afyon 2021 Lezzet Festivali’nde “Üniversitelerarası Bireysel Afyon Mutfağı Ana Yemek” kategorisinde gümüş madalya.

2020

  • “Gelenekten Geleceğe Yaşasın Anadolu Yemek Yarışması”nda 7 gümüş madalya, 1 bronz madalya

 

  • Milliyet Favori Lezzetler Dergisi tarafından verilen “En Favori Aşçılık Programı Bulunan Devlet Üniversitesi” ödülü alındı.

2019

  • “Gelenekten Geleceğe Yemek Yarışması”nda2 altın madalya, 6 gümüş madalya ve iki kategori şampiyonluk kupası.

2016

  • Universiade 2016″ adıyla düzenlenen “2. Ulusal Üniversitelerarası Aşçılık Şampiyonası”nda Genel Klasman Birinciliği.

2014

 

  • “4. Uluslararası Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması” 2 şampiyonluk kupası, 2 altın madalya, 4 gümüş madalya, 3 bronz madalya ve 2 merit ödülü.

 

  • “1. Akdeniz Uluslararası Aşçılık Şampiyonası”nda 1 altın, 3 gümüş ve 10 bronz madalya ile 1 merit ödülü

 

  • “12. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri”nde 1 şampiyonluk kupası, 4 altın,  2 gümüş, 6 bronz madalya ve 2 merit ödülü.

 

2013

 

  • “Universiade 2013” adıyla düzenlenen “1. Ulusal Üniversitelerarası Aşçılık Şampiyonası”nda Genel Klasman Birinciliği.

 

  • “3. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Yarışması”nda farklı kategorilerde7 altın madalya..

 

  • “1. Ulusal Manavgat Yemek Yarışması”nda 2 altın madalya.

 

  • “Şef Mavi 2. Fethiye Ulusal Yemek Yarışması”nda 3 Altın, 3 gümüş, 1 bronz madalya ve 2 kategoride kupa.

 

  • “Chef Star Turkey 2013” Yarışmasından 3 kategori kupası.

 

  • “11. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri” adlı uluslararası gastronomi festivalinde 1 kupa, 8 gümüş ve 2 bronz madalya.

 

2012

 

  • “1. Ulusal Afyonkarahisar Yemek Yarışması”nda gümüş madalya ve ikincilik kupası.

 

  • “2. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Yarışması”ndan farklı kategorilerde toplam 11 madalya.

 

  • “Bursa 2. Ulusal Gastronomi ve Yemek Yarışması”nda 1 altın, 4 gümüş, 1 bronz madalya ve ayrıca “Yılın En İyi Genç Yarışmacısı” kupası.

 

  • “10. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri”adlı uluslararası gastronomi festivalinde 1 altın, 3 gümüş, 11 bronz madalya.

 

2011

 

  • “I. Alanya Ulusal Yemek Yarışması”nda farklı kategorilerde toplam 9 madalya.
  • “Chef Star Turkey Yarışması”nda üniversiteler kategorisinde bronz madalya.
  • “9. Kıtalararası İstanbul Gastronomi Festivali”nde 4 gümüş, 4 bronz madalya ve 1 merit ödülü.

 

2010

 

  • 29 Nisan 2010’da, “Kayısılı ve Haşhaşlı Tatlı Yarışması”düzenlendi.
  • “8. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali”nde 6 gümüş, 3 bronz madalya ve 4 merit ödülü.
  • “2. Uluslararası Altın Kep Aşçılar Yarışması”nda lezzet kategorisi dördüncülüğü.

2009

 

  • “II. Üniversitelerarası Ulusal Aşçılık Yarışması”nda üçüncülük.
  • 30 Nisan 2009 Perşembe günü, “Türk Kahveli Tatlı Yarışması” düzenlendi.
  • “7. Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali”nde 4 gümüş, 1 bronz madalya ve 4 merit ödülü olmak üzere toplam 9 ödül.
  • “Uluslararası Altın Kep Aşçılık Yarışması”ndan birincilik ve ikincilik ödülleri alırken kategoriler toplamında da genel klasman birinciliği.

2008

 

  • “1. Üniversitelerarası Ulusal Aşçılık Yarışması”nda birincilik ve şampiyonluk kupası.

 

29 Ocak 2016, Cuma 24101 kez görüntülendi