Afyon meslek Yüksekokulu konferans salonunda 07 Aralık 2021 tarihinde Drenaj sistemleri ve Yeşil Çatılar konulu sunum gerçekleştirildi. Alman firması olan Dörken A.Ş.’en Fizik Mühendisi Aylin KALAV tarafından temelden çatıya kadar binalarda ve diğer metro, tünel gibi yapılara etkiyen suların tahliyesi için firmalarınca geliştirilen drenaj sistemleri ile günümüzde giderek kullanımı yaygınlaşan Yeşil Çatılar hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıya birçok öğrenci yanı sıra öğretim elemanları da katılım sağladılar.

Sürdürülebiliğin ancak, kalite yönetim sistemleri, kalitenin yanı sıra, güvenlik, maliyet ve çevre korumasına katkıyı ortak yaklaşım olarak benimsediğinde sağlanabileceği, bu amaçla, Dörken Sistem, kalite, iş güvenliği ve çevre sağlığı konularında yasal düzenlemelerin gereklerinden daha katı kriterleri kendine hedef belirlediklerini ifade eden KALAV, bu yönde ürün odaklı tasarımlar yaptıklarını ve çözüm ürettiklerini ifade etti. Temel duvarı olarak dikey yüzeylerde, delme tipi tüneller gibi çift kabuklu yüzeylerde, temelde yatay yüzeylerde ve yeşil çatı uygulamalarında yalıtım koruma amaçlı kullanılan yüksek yoğunluklu polietilen kabarcıklı levhalarda, drenaj kapasitesiyle birlikte aranması gereken en önemli özellikler, basınç dayanımı ve kabarcık/zemin temas yüzeyinin uygulamada mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurgulandı. Basınç dayanımı, sadece toprak ve topraktan gelecek suyun basıncına dayanım olarak düşünülmemeli. Bu dayanım, levhaların uzun süreli sabit yük altında yaşlanma ve ezilme katsayılarını etkileyen en önemli faktör olduğu açıklandı. Yeşil çatılar için de geliştirdikleri yalıtım levhalarının bitki köklerinin delmesine karşın oldukça dayanıklı olması gerektiği gibi önemli konular değinildi. Kalav, ayrıca sunum sırasında, katılımcıların görebilmeleri için getirdikleri drenaj levhalarını yüzeylerde nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak da gösterdi.

Bilgilendirme sunumu sonunda Afyon Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Tayfun UYGUNOĞLU tarafından Aylin KALAV’a teşekkür belgesi takdim edildi

 

14 Aralık 2021, Salı 287 kez görüntülendi