NEDEN AFYONKARAHİSAR? DAİMA AFYONKARAHİSAR-ÜÇÜNCÜ SUNUM COŞKUN ET ÖRNEĞİ

 

Koordinatörlüğünü Öğretim Görevlisi Türker Göksel’in yaptığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği “Neden Afyonkarahisar? Daima Afyonkarahisar” başlıklı projenin üçüncü hafta konuğu ülkemizin et sektöründeki önemli markaları arasında yer alan Coşkun Et şirketinin işletme müdürü veli Gök oldu.

 

Firmaları ile ilgili; “1975 yılında İstanbul’da kurulmuş bir işletmedir. Türkiye’de ilk özel et kombine ruhsatını alan firmamızdır. Afyonkarahisar’a daha sonradan sonra yatırım yapmış. İmalatla çiftlik kısımlarını Afyonkarahisar’a kaydırdılar. Onun haricinde Uludağ üniversitesiyle ilgili bir protokolümüz var. Hala eğitimlerine bizim staj konularına bizim işletmelerimizde devam ediyorlar. Firma sahipleri zaten Bayburtludur. Kurucumuz Kemal coşkudur 1975 yılında Coşkun Eti kurdu.  Daha öncesinde Türkiye’de önde gelen firmalardan Beşler Sucuklarıyla, Apıkoğlu sucuklarıyla ortaklıkları vardır. 1975 yılında da coşkun markasıyla kendi işletmesini kurarak devam etmiştir” bilgilerini paylaşmıştır.

 

Afyonkarahisar’daki yatırımlarıyla ile ilgili ise: “Afyonkarahisar’ da iki tane işletmemiz var. İşletmemizin ilk olanı Köprülü köyünde bulunan 10.000 başlık besi çiftliğidir. Biz orasını tesadüfen açtık ilk başlarda yatırım amacımız yoktu. Biz yılın belli dönemleri tatil için Afyonkarahisar da termale geliyoruz.  Bizim küçük bir işletmemiz olsun diye besi çiftliğimizin temelleri atılmıştır. Gün geçtikçe firma büyüyerek besi çiftliğindeki hayvan sayısı 10.000 kapasiteye ulaştı. İstanbul’daki kesim hanemize uzak olduğu ve şehir merkezine yakın olduğu için Afyonkarahisar’a kesim hanemiz açtık. Afyonkarahisar’a asıl açma sebebimiz diğer illere ulaşım amacından yakın olmasıdır” açıklamalarında bulundu.

 

Veli Gök kendisine yöneltilen: “İşletmeniz Afyonkarahisar için ne anlam ifade ediyor? Ekonomik ve sosyal anlamda Afyonkarahisar’a ne gibi değer katıyorsunuz?” sorusuna ise; Köylüye açık besicilik ve mısır silajını yapmasını öğrettik.  Sözleşmeli tarım yaptık. Ürününü alacağımızı garanti verdik sadece ürün yetiştirmelerini istedik. Önceden mısır silajını bilmiyorduk. Afyonkarahisar’a ilk tanıtan firma bence benim şahsi görüşüm Coşku Ettir.  Baktığınız zaman eskiden biz şöyle bir şey var açık besi diye tabir ettiğimiz hayvanı tamamen sarma dışarıda bıraktığımız bir besi yöntemimiz var. Biz eskiden ne yapıyorduk yeni doğan buzağıyı hemen battaniyeye sarıp hemen sobanın yanına götürdük. Yeni doğan buzağıyı sobanın başına götürmeyle olmuyormuş. Coşkun et bu bölgede yine bunu öğretti.  Komple tesisinin %90 nı açık besiden oluşuyor. Mezbaha ve kombinemize geldiğimiz zaman yüksek teknolojide yatırımlara mal olmuş aynı zamanda makine ekipman olarak olsun işte çevreye vermiş olduğu yatırım sistemleri olsun baktığın zaman Afyonkarahisar’da ilk Türkiye’de ilk beşe girecek olan bir tesistir. Bizim üniversiteyle ilgili de diğer branşlarla çalışmamız var.  Veterinerlikte olan hocalarımız sürekli ziyarete gelir. Mesela şöyle bir örnek vereyim yurt dışından veya il dışından yüksek makamları veya yatırım amaçlı gelen insanları kurumlar genelde bizden rica edip tesisimizi de gezmek istiyorlar. Bu da bizim için çok büyük bir gurur yani biraz örnek bir işletme gibi olduk. Mesela hala yatırımlarda kullanmış olduğumuz bize destekçi olan firmalarımız var. Fayans firmasından tutun Moneral firmasına kadar. Bizlere referans olarak gösteriyor ve yurt dışından gerçekten çok fazlasıyla yatırımcı getiriyor. Biz Afyonkarisar’da böyle bir tesis kurduk sizin ülkenizde de böyle bir tesis kurabiliriz. Yani dediğim gibi referanslı anlamında çok fazla üst düzey dereceyiz. Teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye ilk Kuter makinasını getirin bizim rahmetli kurucumuz Kemal Coşkun olmuştur” cevabını vermiştir.

12 Mayıs 2023, Cuma 215 kez görüntülendi