NEDEN AFYONKARAHİSAR? DAİMA AFYONKARAHİSAR-ALTINCI VE SON HAFTA SUNUM AK PARTİ ÖRNEĞİ

 

 

Koordinatörlüğünü Öğretim Görevlisi Türker Göksel’in yaptığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği “Neden Afyonkarahisar? Daima Afyonkarahisar” başlıklı projenin altıncı ve son hafta konusu Afyonkarahisar ilinde kurulan ve Türk siyasi hayatında önemli bir rol oynayan ve oynamaya devam eden AK Parti olurken, konuk olarak da 20, 21, 22, 23 ve 24. dönemde Afyonkarahisar Milletvekili görevini yerine getiren Prof. Dr. Sait Açba projede görev alan öğrencilerin sorularına cevap verdi.

 

Prof. Dr. Sait Açba’ya yöneltilen sorular ve sayın Açba’nın verdiği cevaplar şöyle gerçekleşti:

 

Akademisyenlikten siyaset hayatına geçişinizde neler etkili oldu?

Akademik hayattan siyasi alana geçişim Refah Partisi yönetiminden aldığım teklifle oldu. Siyasi ve toplumsal olaylara duyarlı bir akademisyen olarak konferans ve açık oturum , gazete makaleleri gibi yazılarım yoğundu. Gelen teklifi değerli hocamız Sn. Prof. Dr. Yiğitbaşı ile paylaştım. Kendisi destekledi ve teşvik etti. Teklif alışımın geldiği ertesi gün saat 17:00′ e kadar karar vermem gerekiyordu. Rektörümüzün teşviki ile siyasette şansımı denedim.

 

Ak Parti neden Afyonkarahisar’da Kuruldu? Farklı seçenekler var mıydı? Neden Afyonkarahisar tercih edildi?

1995-2001 döneminde siyasi istikrarsızlıklar ve ekonomik istikrarsızlıklar oluştu. Refah Partisinden bir grup milletvekili ayrılıp Ak Parti kuruluş çalışmalarına sayın Recep Tayyip Erdoğan ve sayın Abdullah Gül ile birlikte Ankara’da kurulan bir ofiste yürütülmeye başladı. Parti programı yazma ekibinde bizzat yer aldım . Kuruluş aşamasına gelince yer arayışına girildi. Ankara dışı bir yerde kurulması isteniyordu. Sakarya, Bursa teklifleri vardı. Ben de Afyonkarahisar’ı teklif ettim. Münazara edildi ve termalin merkezine karar verildi. Kurucu üyelerin sayısı ve katılımcıların sayısı yoğun olduğundan yeterli otel konferansı gerekiyordu.

 

Ak Parti’nin bu kadar büyük teveccüh görmesi ve 21 yıldır siyaset hayatında tek başına iktidar olmasını neye bağlıyorsunuz?

Ak Parti 21 yıldır iktidarda. Türk siyasi hayatında en uzun dönem. Ak Parti öncesi dönemler yoğun siyasi istikrarsızlıkların olduğu dönemler. Cumhuriyet döneminde tek parti dönemi var, demokratik bir yöntem. 1950’den itibaren DP dönemi ancak devamında 1960 darbesi ve yoğun koalisyonların dönemleri. 1980 askeri darbe siyasetin yeniden dizayn edilmesi ve özel dönemiyle birlikte Ülkenin biraz daha nefes alması ancak özel sonrası yöne istikrarsız koalisyon dönemleri. Milletvekilleri pazarlarının kurulduğu Mesut Yılmaz dönemi. Ekonomik istikrarsızlıkların devam ettiği ve 1995’te Refahyol iktidarı ancak tüm siyasi İktidarların korkulu rüyası. Post-Modern darbe ile Refahyol hükümetinin yıkılması asker ve yargının denetiminde, güdümünde bir yönetim anlayışı ve 1995 sonrası ekonomik istikrarın bozulması , tarihin en büyük krizi 2001 krize, 70 ceat’e muhtaç olan bir Türkiye askeri yönetimin siyaseti dizayn etmeye devam ettiği bir Türkiye manzarası yeni bir siyasi arayışın dönüm noktası oldu Ak Parti’nin kuruluşu. Ak Parti izlediği ekonomi ve siyaset politikasıyla kriz dönemini değiştirdi. Ekonomik hayatta büyük atılımlar yaptı. Türkiye 2001 sonrası krizi geride bırakarak Ak Parti ile ekonomisini büyütmeye başladı. Ancak Ak Parti’nin ilk döneminde Askeri vesayet darbe tehditleri hep var oldu. Ancak hergelen yıl askerin vesayeti halkın desteği ile azalmaya başladı. 2015 FETÖ merkezli bir darbe teşebbüsü halkımızın desteği ile püskürtüldü. Ve askeri alan darbeci unsurlardan önemli ölçüde ayıklandı. Asker ortak siyasi iktidarın emrinde ve Türkiye’yi tehdit eden dış mücadelelerine ve teröre odaklandı. Terör önemli ölçüde bertaraf edildi, yurtiçinden çıkarıldı. Yurt dışında da etkin bir mücadele devam ediyor. Özellikle Türkiye’nin yürürlük kararı olan terörle etkili mücadele ve yurtdışında güvenli bölgede etkili mücadele etkinliği arttırdı. Bilhassa savunma sanayi odaklı yerli üretimler Türkiye’yi dünya liginde ön plana çıkardı.  Özellikle enerji bağımsızlığı konusunda atılan adımlar, Karadeniz gazı ve Gabar Petrolü enerji bağımsızlığımızın önemli habercileri oldu. Akdeniz’de yeni enerji kaynaklarının keşfi için atılan adımlar ortamı daha da iyileştirdi.  Dış dünya ’da etkili bir dış politika dönemi başladı. Ukrayna Rus savaşı ve Türkiye’nin bu bağlamdaki etkili rolü diğer siyasi oluşu güçlendirdi.

 

Ak partinin bu zamana kadar kazandırdıklarını nasıl tanımlarsınız?

AK Parti’nin en büyük kazandırdığı parlamenter sistemin ortaya çıkardığı siyasal istikrarsızlıkları ortadan kaldırması ve askeri vesayeti sonlandırması. Altyapı yatırımlarında Türkiye’nin her yerinde yaptığı yatırımlarla halkın memnuniyetini arttırması.       Sosyal yardım mekanizmalarını iyi bir şekilde kullanması ve ailelere verilen yardımlarını arttırması. Dış politikada ülke menfaatlerini etkin bir şekilde savunması ve dünyaya yön vermeye çalışan ABD ve Rusya , AB ile ilişkilerde etkin politika izlemesi. Çin’den sonra dünyada en çok az gelişmiş ülkelere yardım mekanizmasını etkinleştirmesi. Türk Cumhuriyetleri ile birlikte etkin çalışmalara imza atması. Orta Doğu ve Afrika ülkeleri arasında iş birliğini her geçen gün etkinleştirmesi. Bilhassa savunma sanayi yatırımları, özel sektörlerin etkin hale getirilmesi, altyapı yatırımlarında artış.

 

Akademisyenlikten sonra siyasetle uğraştınız uzun yıllar Afyonkarahisar da milletvekili oldunuz bugün geçmişe baktığınızda pişmanlık duyuyor musunuz?

 

20 yıllık bir siyasi hayatım var. Afyonkarahisar’a hizmet edecek yatırım alanlarını harekete geçirmek için birçok çalışmayı başlattım. Termal Turizm planlanması ve yatırım teşvik yasasının hazırlanması konusunda Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığım döneminde birçok faaliyetim oldu. Termal seracılığın altyapısı için yasal düzenlemelere imza attım. Bugün Afyonkarahisar Türkiye’nin teknolojik serada ilk sırasında yer alıyor. Spor turizminin altyapısını TOKİ’yi harekete geçirerek sağladık. Kurduğumuz diğer kompleksi sıfır maliyetli olan Türkiye’nin ilk spor ve en büyük Spor kompleksidir. Plan ve Bütçe Komisyonu başkanlığım döneminde oluşturduğum parasal kaynak iller içinde birinci sıradadır. Ayrıca ulaşım altyapısı olarak kavşak noktası (Afyonkarahisar-Kütahya-Uşak) bölgesel bir havalimanı kazandırdık.

 

Afyonkarahisar yatırımcılar için tercih edilme nedenleri olarak en çok hangi kavramları ve değerleri ön plana çıkartırsınız?

 

Afyonkarahisar yatırım açısından; Termal otel, termal sera açısından önemli bir lokasyondur. Bilhassa yakın gelecekte Ankara- İzmir hızlı tren hattı tamamlanması ile birlikte termal turizmde yeni bir patlama yaşanabilecektir.

 

Son olarak öğrencinizin öğrencilerine Afyon Kocatepe Üniversitesi mensuplarına mesajınız olacak mı?

 

Özellikle değerli Türker Göksel’e başarılar diliyorum. Eğitim en kutsal bir alandır. Öğrencilerine de başarılar diliyorum. ”İki günü eşit olan zarardadır.” Sözünü her an hatırlasınlar ve gereğini yapsınlar.

03 Haziran 2023, Cumartesi 264 kez görüntülendi