Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü ve Mali Müşavirler Odası iş birliğiyle, Afyon Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları öğrencilerine yönelik “Muhasebe ve Mali Müşavirlik Mesleği” konulu eğitim semineri 22 Aralık 2023 cuma günü yüksekokulumuz konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.

Konferansımıza Mali Müşavirler; Yusuf Tür, Fikriye Zümrüttaş, Mine Ayözen, Serkan Aytekin katılmışlardır. Seminerde ilk olarak mali müşavirler kendilerini tanıtarak, mesleki bilgiler verdiler. Öğrencilere serbest muhasebeci ve mali müşavir olmak için nasıl bir yol izlediklerini anlattılar.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Mine AYÖZEN ; “Serbest muhasebeci ve mali müşavir olabilmek için ilk şart, 4 yıllık üniversite mezunu olmak. Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler fakültelerinden lisans seviyesinde mezun olmak gerekiyor. Mali müşavir olmak için öncelikle Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odamıza geliyorsunuz. Staj dosyanızı açtırıp kaydınızı yaptırıyorsunuz. Sınav harçlarını yatırıyorsunuz. Bu şekilde staja giriş sınavına hak kazanıyorsunuz. Staja Giriş sınavı, yılda 3 kere ve test şeklinde yapılıyor. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yeterlilik Sınavı, staja giriş sınavından başarılı olup stajını tamamlayan meslek mensubu adayların, staj süresinin bitişinde, serbest muhasebeci mali müşavir olabilmesi için gireceği bir sınavdır. Stajı biten adayın staj süresinin bitiminde bir yıl içerisinde Mali Müşavirlik Yeterlik Sınavına başvuruda bulunması gerekiyor. İlk sınav tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde, 3 kez açılacak tüm sınavlara arkadaşlarımız girebilirler ” şeklinde konuştu. Ek olarak ta yüksek lisans yapan öğrencilerin staj süreleri 3 yıldan 2 yıla düşmekte olduğunu belirtti.

Yusuf TÜR ise serbest muhasebeci ve mali müşavirlik hakkında bilgi, deneyimlerini ile Luca programının önemi hakkında bilgiler paylaştı. Okulda öğrendikleri teorik bilgileri iş hayatında nasıl pratikte kullandıklarını anlattı.

Fikriye ZÜMRÜTTAŞ, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirliğin çokta kolay olmadığını, sorumlulukların olduğunu, mevzuatın iyi takip edilmesi gerektiğini ve bu meslekte para kazanmak ve tanınmak için sabırlı olmak gerektiğini hatırlattı.

Serkan AYTEKİN; Muhasebe mesleğinin zorlu bir süreç gerektirdiğini ve büyük bir sabırla bu sürece katlananların başarıya ulaştıkların ve ikili ilişkilerin önemine değindi.

Mesleki seminer sonunda katılımcılara teşekkür belgeleri verildi.

22 Aralık 2023, Cuma 166 kez görüntülendi