“AFYONKARAHİSAR’IN MARKALARI”  PROJESİNİN YEDİNCİ VE SON HAFTA KONUĞU KANAL 3 MEDYA KOORDİNATÖRÜ ATA GÜNDÜZ KURŞUN OLDU

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinin Mesleki Çalışma ve Seminer dersi kapsamında Öğretim Görevlisi Türker Göksel’in koordinatörlüğünde her yıl düzenledikleri ve bu senekinin başlığı “Afyonkarahisar’ın Markaları”  olan proje çalışmasının yedinci ve son hafta konuğu Kanal 3 televizyonu Medya Koordinatörü Ata Gündüz Kurşun oldu.

Son derece samimi bir ortamda gerçekleştirilen ve dinleyenlerce büyük beğeni ile karşılaşan söyleşide sayın İpek’e yöneltilen soru ve cevaplar ise şöyle derlendi:

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Ata Gündüz Kurşun, 1979 doğumluyum yıllardır 25-26 senedir bu sektörün içerisindeyim. Kanal 3 televizyonun Medya Koordinatörü olarak görev yapıyorum ve aynı zamanda Gazete 3’ün Yazı işleri müdürüyüm. Sadece Afyonkarahisar değil bugüne kadar yıllardır Türkiye ve Dünya’nın farklı coğrafyalarında görevler yaptım farklı Medya kuruluşlarını İhlas Haber Ajansında, A Haberde… Asıl kimliğim Savaş Muhabiridir benim Irak, Afganistan, Filistin, İsrail son olarak Gazze’deydim Ekim ayında dolayısıyla sarı basın kartı sahibiyim, sürekli basın kartı sahibi oldum artık, sürekli karttı da malum meslekte belli bir yılı tamamlamış kişilere veriyorlar. Dolayısıyla çocukluk hayalin de çocukluk hayalini gerçekleştiren birisiyim çocukluğumdan beri gazeteci olmaktı amacım, ortaokul yıllarından bu yana bunu da yerine getiriyoruz son nefesimize kadarda herhalde getireceğiz bundan sonra.

Yöneticisi olduğunuz işletme hakkında kuruluşundan bugüne kısaca bilgi verir misiniz?

Tabi her ne kadar ben farklı Medya kuruluşlarında çalışsam da bugüne kadar bu televizyonu biz kurduk bende bu televizyonun kuruluş aşamasında bulundum her bir köşesinde emeğim vardır, izi vardır Türker Hocamızda burada çok program yapıyordu, televizyon ilk kurulduğu zamanlar. Dolayısıyla biraz sancılı oldu aslında çünkü sıfırdan bir televizyon kanalı kuruyorsunuz, satın almıyorsunuz, sıfırdan bir gazete kuruyorsunuz tabi ki zor, meşakkatli ama güzel bir süreçti, bu kanal 3’ün kurulma süreci önce gazete yayın hayatına başladı Mega birlik Medya şirketi altında 40 iş adamımızın ortaklığıyla kurulan bir medya şirketi burası. Kuruluş aşaması baya aylarımızı aldı, gazete biraz daha kolaydı ama tabi televizyonu kurmak kolay değil işte haber merkezidir, ana kumanda, reji, stüdyolar ve bide kendinizi anlatma serüveni var yani dolayısıyla zor ama güzeldi, çok uykusuz kaldık bu televizyon kurulurken ama değdi mi değdi.

Kanal 3’ü geliştirmek adına hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?

Yine şöyle geçmişten başlayalım isterseniz hani bıraktığım yerden başlıyım bir önceki soruya bu ana kumandayı, rejiyi, stüdyoları kurmak yetmiyor bir de içerik üretmeniz gerekiyor yani televizyonu biz, ben en azından şahsım olarak bir canavar olarak görüyorum, dipsiz kuyu olarak görülür televizyon çünkü ne atarsanız yeniliyor ne atarsanız yiyor yani televizyon ve sürekli bir yenilik gerekiyor. Dolayısıyla programlar bazında çok sayıda yenilik yapıldı. Haber içeriklerini geliştirmemiz gerekiyor, haber içerikleri geliştirildi, program konukları, program isimleri, içerik çok önemli mesela şu anda Duygu Hanım programı var ‘Duygu ile Keyif Kahvesi’ var. Her gün farklı bir konu ve konuk hafta içi 5 gün yapılıyor bu hani dedim ya dipsiz bir kuyu, canavar ne atarsanız yiyor yani şu anda bir konuk var içerde, bir Avukat var ondan önce TEMA Temsilcisi vardı, yarına yeni bir konu bulunması gerekiyor, yeni bir konuk bulunması gerekiyor ve bununda gündeme dair yapılması gerekiyor yani Türkiye’nin gündemin de o gün bir konu varsa ona böyle paralel şekilde ilerlemeniz gerekiyor yani örnek veriyorum işte Türkiye’nin gündemi deprem kalkıp ta orda aktüel bir şey konuşursanız kimse izlemez ne olur işte deprem uzmanı çağırılır, jeolojik mühendisi çağırılır bu şekilde yenilikler sürekli olarak yapılıyor yani televizyonda.

Kanal 3’ü rakip kanallardan farklı kılan özellikleri nelerdir?

Şimdi şöyle Afyon üzerinde bizim bir rakibimiz yok önce onu söyleyelim hani Afyon’da ve bölgede tek uydu televizyonu zaten 2009’da yayın hayatına başladığında yine bölgenin tek uydu televizyonuydu, bölgesel yayın yapan, uydu üzerinden yayın yapan bir televizyondu Kanal 3. Dolayısıyla geldiğimiz nokta itibariyle Afyon’da bir televizyon kanalı daha kuruluyor onlarda uydudan yayın yapacaklar bildiğimiz kadarıyla ama şu an için ortada bir televizyon yok. Dolayısıyla bir rakibimizde yok biz kendimizle yarışıyoruz şu anda yani ulusal olma yolunda ilerliyoruz, zaten ulusalız yani uyduda olduğumuz için ulusalsınız ama şu an itibariyle Afyon özelinde bir rakibimiz yok dediğim gibi biz kendimizi geliştiriyoruz, kendimizle yarışıyoruz şu an.

Dünya’da ya da Türkiye’de kendi hizmet sağladığınız rol model olarak örnek aldığınız kanallar var mı?

Şimdi aslında şöyle buna şöyle bakmak gerekiyor, çıkış amacınız yani yayın politikasına bağlı olan bir şey bu nasıl şimdi artık eskiden TRT vardı daha sonra özel televizyonlar ortaya çıktı işte ‘STAR, ATV, SHOW TV’ son yıllarda da haber kanalları çıkmaya başladı model oldu işte ‘A HABER, TRT HABER, CNN TÜRK, NTV, HABERTÜRK’ yani bir sürü bunun örneği var. Sizin öncelikli olarak ne yapacağınıza bağlı bu yani nasıl bir yayın politikası izleyeceğinize bağlı eğer siz bir haber kanalı olmak istiyorsanız ona göre burada spiker istihdam edersiniz, yayın akışı ona göre değişir eğer siz bir tematik kanal olacaksanız ya da reyting kanalı olacaksanız bu şekilde şu anda kanal 3 ‘ün politikasıyla örtüşen şekilde yayın yapmanız gerekiyor yani şuan itibariyle bizim rol model alabileceğimiz bir kanal yok ama olursa da biz şuanda bir haber kanalı değiliz onu söyleyeyim ama haberimiz var yani bir SHOW TV gibi düşünün bir ATV gibi düşünün işte sabah kuşağımız bizim Duygu ile Keyif Kahvesi ve konuklar var ama işte ATV’ de ne var Müge Anlı var mesela şuanda yani ona benzer ona paralel şekilde. ATV’ de öğle haberi yok mu var, bizde de var, sabah haberi yok mu var,  bizde de var, akşam ana haber yok mu var, bizde de var dolayısıyla bir haber kanalı değiliz ama SHOW TV gibi, ATV gibi, bir KANAL D gibi bir yayın politikamız var şu an.

Kanal 3 Afyonkarahisar için ne anlam ifade ediyor?

Kanal 3 Afyon için aslında çok şey ifade ediyor yine şöyle geçmişe gidecek olursak. 40 tane iş adamı elini taşın altına koydu bir sermayeye yatırdı ve bu kanal kuruldu. Gerçekten çok para harcadılar bunu biz söylemeyelim başkaları söyledi hep yani siyasisinden, bürokratına kadar, sokaktaki vatandaşına kadar Kanal 3’ün Afyon için bir değer olduğunu söylediler hala da söylemeye devam ediyorlar. Çünkü kolay değil günümüzde medya sektörü ve bu medya sektörünü yürütmek, reklam gelirleri ortada sürekli zarar eden bir kuruluştu yani televizyondan para kazanılmaz, reklamlarda bir yere kadar işte gazete reklamı, resmi ilanlar hepsi bir yere kadar. Dolayısıyla iş adamları, iş insanları ilk televizyon kurulurken dediğim gibi hiçbir karşılık beklemeden elini taşın altına koydular maddi ve manevi güçlerini birleştirdiler ve Afyon’un bir değeri olan televizyon ortaya çıkardılar. Dolayısıyla mesela ilk başlarda kurulduğu zamanlarda Kütahya’ya gidiyorduk sadece Afyon değil Kütahyalılar bile ooo bizim kanal gelmiş diye kaç kişiden duyduk biz yani onlar bile artık hani dedim ya tek uydu televizyonu kanal 3 Kütahyalıda izliyordu bizi, Eskişehirlide izliyordu, Uşaklıda izliyordu, Burdurluda izliyordu, Denizli’den de izliyorlardı, Yurt dışından da izleniyor uydu olma sebebiyle yani Kütahyalılar bile benimsemişti bu televizyonu bizim kanal geldi diye hatta ben şahit olmuştum ona. Dolayısıyla yani bölge için bir değer ayakta tutulması gerekiyor yani vatandaşların da reklam anlamında destek vermesi gerekiyor ama bunu yapan firmalar yok mu var sağ olsunlar karşılık beklemeden reklam veren insanlarda var ama sizin vasıtanızla biz de çağrıda bulunalım yani bu kurumun, bu işletmenin yaşaması için reklam şart yani şimdi burada onlarca kişi istihdam ediliyor dolayısıyla bunların işte maaşıdır, sigortasıdır, yemeğidir vesaire hepsi bunların birer masrafıdır.

Kanal 3’ün ilerleyen dönemlerde yapacağı projeler var mı? Varsa nelerdir?

Şimdi Kanal 3 ilk olarak Afyon’da uydu üzerine yayına başladı, önceliğimiz Afyon’du ama artık gelinen süreçte şu anda Antalya’da ve özellikle Ankara’da yapılanması söz konusu televizyonun Ankara’da ayrı bir stüdyomuz var haberler, öğle haberleri ve akşam haberli Ankara’daki stüdyodan sunuluyor, sabah haberlerini buradan sunuyoruz şu anda. Orada ayrı bir ekibimiz var yaklaşık 20-25 kişi şu anda Ankara’da istihdam ediliyor oranın ekibi ayrı, spikeri, muhabiri, kameramanı, ana kumanda, reji. Antalya’da da bir ofisimiz var inşallah ağustos ayından itibaren de orası yeni yerine taşınacak yeni yerle birlikte oradan da Antalya’dan da yayınlar yapmaya başlanacak, stüdyo kuruluyor oraya da şu anda hedef Ankara ve Antalya ama önümüzdeki süreçte yine çevremizdeki iller özellikle bölge şehirleri Kütahya olsun, Eskişehir olsun buralarda bir yapılanma olacak ve tabi ki bu işin nirvana noktası İstanbul, İstanbul’a da bir stüdyo bir ekip bir yapılanma olacak önümüzdeki süreçte.

Kanal 3’ün markalaşma serüveni nasıl gelişmiştir? Bu serüvenin kırılma noktası hangi olaylardır?

Aslında yine şöyle geçmişe döneceğiz tabi ki soru biraz eski olduğu için ilk bizim yola çıkarken arkadaşlarımız ile çok uğraştık yani şu Kanal 3 logosunu görüyor musunuz? Yani onun yapımı belki aylarımızı aldı yani neden aslında çok basit bir şey hemen yapıyorsunuz işte kanal 3 bunu yaptık ama şimdi bakıyorsunuz diyorsunuz ki işte ya 3’ün kuyruğu fazla olmuş, şu kanalın etrafındaki çizgiyi kaldırsak mı grafik tasarımı ekibi kaldırıyor bir de öyle bakıyoruz, diyoruz ki şu kanal yazısı işte siyah mı olsa, sarı mı olsa, yeşil mi olsa yani aylarca mesela bir logo markası bile aylarca konuşuldu istişare edildi, kolay şeyler değil yani bu süreç. Tabi Afyon’dan çıkması asabiyle 3 önemli idi mesela kimisi dedi ki 03 olsun başka isimler önerenler oldu bu markalaşma sürecinde ama 3’te karar verildi. Kanal 03 mesela çok daha yerel yani biz uydu televizyonu olacağız ama 03 oldu mu demi sizce de öyle değimli gençler bir Kanal 3 var bir de Kanal 03 sanki plaka kodu gibi oldu tamam 3’te plaka kodu da ama Kanal 3 daha yakıştı. Dolayısıyla işte Gazete’nin logosu yani şu logo için bile hala daha değiştiriyoruz önceden böyle değildi mesela daha 1 hafta 10 gün önce değiştirdik dolayısıyla yani bu markalaşma süreci bir devamlılık isteyen bir konu belki önümüzdeki süreçte yine değişir o yüzden sürekli böyle Ar Ge gerektiren bir şey, sürekli değiştiriyoruz bakalım önümüzdeki süreçte ne olur ne biter bekleyip göreceğiz biz de.

Çalışmalarınız esnasın da işletmenizin karşılaştığı sorunlar var mı? varsa nelerdir?

Medya sektörün de sorun, bitmez hiçbir zaman bitmez. Şu anda haber merkezindeyiz, haber merkezinin zorluğu az önce şahit oldunuz, araç sıkıntısı yani bazen araç yetişmiyor. Dolayısıyla kendi araçlarımızı, kendi aracımı arkadaşa verdim az önce hizmet aracı yok mu var iki tane var ama ikisi de haberde. Şimdi bir habere gidilmesi gerekiyor araç lazım yani yürüyerek gidemeyeceği için dolayısıyla kendi arkadaşıma, kendi aracımı verdim. Bu bir zorluk siz de şahit oldunuz başka bir zorluk gidilen haberler de yani insanlar gazetecilere karşı kimisi empati duyarken, kimisi de sempati duyar. Kimseyi memnun edemezsiniz işte bir trafik kazasına gidersiniz bir tane yaralı çekilmesini istemez kendisini ama diğer yaralı gelin beni çekin der, diğeri size saldırır, çekilmesini isteyen sizi korur ne bilim bir yolsuzluk haberi yaparsınız birilerin damarına basarsınız en kötü siz olursunuz. Bir program çekersiniz yine birinin bam teline dokunmuş olursunuz. Dolayısıyla yani bu medya sektöründe ya siyah ya beyaz yani bunun grisi yok. Bir haberi, bir yayını, bir programı yaparken birinin gönlünü hoş tutarken karşı tarafın da gönlünü hoş tutamaya biliyorsunuz yani yaptığınız her iş her tartışmaya hazır bir konu her şey, her haber yani küçüğünden büyüğüne bütün haberler tartışmaya açık şimdi benim önümde işte Sendika Başkanı açıklama yapmış mesela demiş ki Öğretmenler açlık sınırın da yaşıyor. Şimdi bu Öğretmenler için güzel bir şey neden bir Sendika Başkanı, Öğretmenlerin sıkıntılarını dile getiriyor ama kara vericiler için işte hükümet için bu sıkıntılı bir şey niye öyle bir açıklama yapıldı biz Öğretmenlerimizi destekliyoruz işte her sene 20.000 Öğretmen ataması yapıyoruz vesaire vesaire yani her türlü haber tartışmaya açık ve bir çok konuda da az önce anlattığım gibi işte araç sıkıntısı, haber sıkıntısı, insanların size karşı tavrı izliyorsunuzdur yani sizde gazetecilere her bir tarafta şiddet uygulanıyor, küfre maruz kalıyor, yağmuru, çamuru yani herkesin kaçtığı yere girendir gazeteci yani bunu bu şekilde tanımlamak daha doğru olur yani bir yerde yangın oluyor herkes kaçıyor oradan ama kameraman, bir foto muhabiri oraya koşturuyor en iyi görüntüyü yakalayabilmek için oraya gittiğinde de belki evi yanan adam gazeteci arkadaşa saldırıyor çekmeyin diye. Dolayısıyla yani zorluğu çok sektörün.

Afyon Kocatepe üniversitesi mensuplarına ve Afyonkarahisarlılara bir mesajınız olacak mı?

Afyon Kocatepe Üniversitesi bizim göz bebeğimiz ilk kurulduğu zamanları da ben biliyorum. Dolayısıyla aslında Afyonlular siz geçmişi bilmezsiniz, Afyonlular Afyon Kocatepe Üniversitesinin kurulmasına yani belli bir kesim genelleme yapmayalım karşı çıkıyorlardı ama şimdi gelinen bir süreçte bir bacasız sanayi sizin gibi pırıl pırıl insanlar yetişiyor, işlerini yapan, yapmak isteyen, laiki ile yapmak isteyen insanlar yetişiyor. Dolayısıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi söylediğim gibi bizim göz bebeğimi, biz çok seviyoruz kurum olarak ta yine Kanal 3 olarak da Afyon Kocatepe Üniversitesiyle iş birliğimiz var, programlar yapılıyor, Üniversite’den hocalarımız geliyor onlarda tabi ki bize bir değer katıyor uzman görüşüyle birlikte. Afyonlulara’ da tavsiyemiz, önerimiz ya da görüşümüz bizi izlemeye devam etsinler Kanal 3 her geçen gün gelişiyor, değişiyor, büyüyor dolayısıyla ilk başlardaki gibi yine sahip çıksınlar Kanal 3’ e maddi manevi destek olsunlar biz de her zaman zaten izleyicilerimizin, vatandaşlarımızın yanındayız değişik programlarla birlikte, haber kalitesi ile birlikte gelişip, değişmeye devam ediyoruz bu Afyon’un bir değer markası Kanal 3 dolayısıyla bunu yaşatmamız gerekiyor.

10 Haziran 2024, Pazartesi 69 kez görüntülendi