Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından “Türkiye’de Girişimci Olmak” konferansı düzenlendi.

Eğitimci ve İş İnsanı Önder Artuk’un konuşmacı olarak katıldığı konferansın açış konuşmasını yapan Afyon MYO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Ayhan Taşman, ekonomik sistemin en önemli iki yapı taşının girişimcilik ve yenilikçilik olduğunu ifade etti. Girişimcinin ekonomik kaynaklar için düşük üretkenlik alanlarından, yüksek alanlara aktarılma sürecinde başlıca aktör olduğunu söyleyen Taşman, “Girişimci, kendisinin ya da başkalarının yarattığı yenilikleri ekonomiye kazandırır. Girişimcilik ve yeni girişimciler tüm dünyada ekonomilerin gelişmesi ve işsizliğin önüne geçilmesi konularında çıkış yolu olarak görülüyor. Türkiye ekonomisi açısından da yeni girişimlerle yaratılacak üretim ve istihdam artışı büyük önem arz etmektedir. Girişimciliğin yaygınlaşması ve bilinçli girişimcilerin sektörlerde yerlerini alabilmeleri için son yıllarda gerek devlet gerekse özel sektör çalışmalarının hızla arttığı görülmektedir” diye konuştu.

10 Yıl Sonra Çin ve Hindistan Amerika’yı geçecek

Açış konuşmasının ardından Eğitimci ve İş İnsanı Önder Artuk’un “Türkiye’de Girişimci Olmak” konferansına geçildi. Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine göre, dünyayı şekillendiren sosyo-ekonomik etkenlerin, demografik ve sosyal nüfus artışı, ekonomik güç değişimi, hızlı kentleşme, iklim değişiklikleri ve teknolojik sıçrama olduğunu belirten Artuk, “Bugün dünyanın ekonomisine Amerika Birleşik Devletleri yön veriyor. Dünya ekonomisinin yüzde 23’ü yalnızca Amerika’nın elinde. Amerika’dan sonra Çin, Japonya ve Hindistan geliyor. 10 yıl sonraki süreçte Amerika’yı geçecek 2 ülke var. Bunlar, Çin ve Hindistan. Çünkü Çin ve Hindistan’da orta kesim dediğimiz insan sayısı oldukça fazla artıyor” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre gelecekte teknolojilerde ve insanlarda aranacak özelliklere değinen Artuk, şunları kaydetti:

“Dünya Ekonomik Forumu 2019 Ocak verilerine göre dünyanın yüzde 56’sı merkezde yaşıyor. Yüzde 67’sinin cep telefonu var. Dünyanın yüzde 57’si internet kullanıyor. Dünyanın yüzde 45’inin sosyal medya hesabı var. Dünyanın yüzde 42’si ise sosyal medya hesabını cep telefonundan takip ediyor. Drone ve İHA’lar gibi yıkıcı teknolojiler var. Eskiden savaşlar yapılıyordu. Şimdi ise uçak yapıyorsunuz, o uçağı yolluyorsunuz ve nerede düşman varsa gidiyor ve vurup geliyor. 3D yazıcılar var. Yapay zekâlar, block zincir var, sanal gerçeklikler var. Tatile gitmeyeceksin ama gitmiş gibi eğleneceksin. Bunların hepsi yıkıcı ve günlük yaşantımızı değiştirecek teknolojiler. Dünya Ekonomik Forumunda çıkan verilere göre 2022 yılında insanlarda aranacak 10 özellik var. Bunlar; analitik düşünce ve inovasyon, aktif öğrenme, yaratıcılık, teknik dizayn, kritik düşünme, kompleks problem çözümü, liderlik ve sosyal etkileşim, duygusal zeka, karşılaştırma ve sistem analizi.”

Konferans, soru cevabın ardından plaket takdimi ile sona erdi.

 

04 Aralık 2019, Çarşamba 199 kez görüntülendi