“AFYONKARAHİSAR’IN MARKALARI”  PROJESİNİN İLK KONUĞU

İBRAHİM ALİMOĞLU OLDU

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri Mesleki Çalışma ve Seminer dersi kapsamında 2007 yılından itibaren Öğretim Görevlisi Türker Göksel’in koordinatörlüğünde her yıl belirledikleri bir konu hakkında ülkede konusunun uzmanı ve sözü itibarlı insanların görüşlerine başvurup, derledikleri bilgileri; kitap, seminer, konferans, sempozyum, çalıştay ve makaleler yoluyla kamuoyu ile paylaşıyorlar.

 

2024 yılının ocak ayında yeni projenin başlığı “Afyonkarahisar’ın Markaları”  olarak belirlendi ve ilk sunum 29 Nisan 2024 Pazartesi günü gerçekleştirildi. İlk sunumun misafiri Alimoğlu Mermer işletmesinin sahibi ve Ege İhracatçı Birlikleri başkanı İbrahim Alimoğlu oldu.

 

Son derece samimi bir ortamda gerçekleştirilen ve dinleyenlerce büyük beğeni ile karşılaşan söyleşide sayın Alimoğlu’na yöneltilen soru ve cevaplar ise şöyle derlendi:

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

 

Ben İbrahim Alimoğlu. 1956 yılında Afyonkarahisar’da doğdum. İlkokulu Afyon’da, ortaokulu İstanbul’da, üniversite için de Afyon Eğitim Enstitüsü’nü bitirdim. Bir sınıf öğretmeniyim. Mermer doğdum, mermer yaşadım, mermer büyüdüm. 1980 yılında evlendim. Dört evladım oldu. Şu an da dokuz torunum var. Sağlıklı yaşamaya çalışıyorum. Afyon’un sevdalısı bir vatandaşım.

 

Yöneticisi olduğunuz işletme hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

 

Şimdi bizim firmamız 1940 yılında dedem tarafından kurulmuş. Öncelikle mozaik makinaları üretimi olarak girdiği işte daha sonra Anıtkabir’e gelmiş mermer makinalarıyla mermerciliğe başlamış. 1940 yılından beri dedem bu işi kurmuş, amcam yani büyük amcamla beraber. Daha sonra babalarımız, amcam ve babam bu işi devam ettirmiş. Üçüncü kuşak olarak biz devam ettik. Şimdi dördüncü kuşak benim oğlum (Mehmet Alimoğlu) işin başında mermer üretiyoruz, Türkiye’nin her yerinden dünyaya pazarlıyoruz. İhracatımız var. Yani kurumsallaşmış güzel bir firmamız var.

 

İhracat çalışmalarınız var mı? Varsa hangi pazarlara ihracat yapıyorsunuz?

 

Tabii, ülkemiz mermer kaynakları bakımından çok zengin. Afyonumuz da bunların en başta geleni. En iyi mermerler zaten kalite olarak Afyonumuz da. Ee hal böyle olunca iç piyasanın dışında, dünyanın her yerine ihracatımız var. Amerika’dan Suudi Arabistan’a kadar, Uzak Doğu ülkelerinden Çin’e kadar. Bunlardan Çin ve Hindistan’a blok olarak yapıyoruz. Diğer ülkelere; Avrupa, Suudi Arabistan veya Amerika’ya da işlenmiş olarak üretim yapılıyor, devam ediyoruz.

 

Nasıl bir markalaşma serüveni yaşadınız? Bu sürecin kırılma noktası hangi olaydır?

 

Tabi şimdi aile Türkiye’de ilklerden bu işe başladığı için markalaşma kendiliğinden oluşmuş. Tabi bu markayı getiren de dürüstlük olmuş. Ahlaklı ticaret olmuş. O ticaretin, o dürüstlüğün getirdiği bir isim, bir marka var. O markayı yani dördüncü kuşak oğlumuz da (Mehmet Alimoğlu) devam ettiriyor. Hani marka kendiliğinden oluşmuş bizim ailemiz de. Bunun tek sebebi de ticari ahlak ve dürüstlüktür.

 

Marka değerinizi arttırma adına hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?

 

Şimdi tabi dünyaya entegre olmak lazım. Dünyayı takip etmek lazım. Bu yüzden dedemizin babamızın saatte bir santimetre kestiği kum katraklarını, kum makinalarını, kumlu makinaları, elmas makinalarla, dünyada üretilen elmas makinalarla değiştirdik. Şu anda dünyada kullanılan en son teknolojiyi bütün işletmelerimiz de kullanıyoruz. Bunu yapmazsak zaten gelişemezdik veya marka değerimizi koruyamazdık. Onun için her türlü dünyayla beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

Sizin de üyesi olduğunuz Ege İhracatçılar Birliği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şimdi Türkiye’de 64 tane İhracatçılar Birlikleri var. Bunlardan 12 tanesi Ege İhracatçı Birlikleri içinde mevcut. Ege İhracatçılar Birlikleri içinde de Maden Birliği’nin başkanı ben oldum. Tabi ihracatımızı geliştirmek için ihracat birliği olunca veya madenciliğimizi geliştirmek için ne gerekiyorsa onları yapmaya çalışıyoruz. Ticaret Bakanlığı bizim muhatabımız. Oradan aldığımız desteklerle ülkemizdeki veya üyelerimiz madencilerine her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz. Alım heyetleri getiriyoruz veya bizim Türkiye’den alım heyetini diğer ülkelere götürüyoruz. Bu temaslar devam ediyor hala.

Ege Maden İhracatçılar Birliği başkanlığınız hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Tabi sorumluluk bir mesuliyet gerektiriyor. Bize oy veren arkadaşları, bizi temsil eden arkadaşları temsil noktasında onların ihtiyaçlarına her zaman cevap vermek durumundayız. Bu şekilde çalışır gideriz.

 

İşletmeniz Afyonkarahisar için ne anlam ifade ediyor? Ekonomik ve sosyal anlamda Afyonkarahisar’a ne gibi değer katıyorsunuz?

 

Şimdi öncelikleri Afyon’un ilk kurulan fabrikalarından birisi. Şu anda 300 işçimizle en büyük istihdama Afyon şehrine yapmaya çalışıyoruz. İstihdamın yanı sıra yaptığımız ihracat bu şehre büyük bir katkı. İhracat ve istihdam olunca zaten her gün de gelişen bir fabrikamız var. Değişik ocaklar arayışı içindeyiz. Değişik madenlerle ve değişik mermerlerle çalışmalarımız sürüp gidiyor.

 

Alimoğlu Kültür ve Sanat Derneği kısaca Aksam hakkında bilgi verebilir misiz? Kuruluş amacı ve şu an gelmiş olduğu nokta sizin için ne ifade ediyor?

Şimdi ben 50 yaşıma kadar “mermer mermer” diye büyüdüm de bir yurtdışı seyahatimden sonra böyle bir koleksiyonerlik içimden geldi. Eşyaları toplamaya başladım. Bu eşyaların içinden müzik aletleri çıktı. Bunları üniversiteye emanet ettik. Oradaki salonlar da öğrencilerimiz istifade etsin dedik. Fabrikamızda da eşimizden topladığımız eşyalarla bir etnografik koleksiyon oluştu. Bu koleksiyonların da getirisi biz Aksam kültür merkezinin illaki oluşması gerekiyordu. Bunun için de 2010 yılından beri Aksam’ı kurduk. Sanat müziği, Halk müziği, Tasavvuf müziği korolarımızla birlikte halkımıza, sanata, kültüre yönelik, öğrenmeye yönelik kim varsa bize İl Özel İdare tarafından kiraya verilen Meydanoğlu Pasajı’nın üst katında da yapabildiğimiz bütün hizmetleri sosyal, kültürel alanda yapmaya çalışıyoruz. Aksam Afyon’da sosyal etkinliklerde en büyük katkısı olan bir kurum.        

 

 Kuruluş amacı ve şu an gelmiş olduğu nokta sizin için ne ifade ediyor?

Tabi Afyon’da böyle bir etkinlikler de kültüre, sanata hami olmak, kültür sanat için Afyon’da belli bir seviyeye gelmek için çabalar bize gurur veriyor. Bu gururla daha iyi hizmetimize devam ediyoruz. Hani sadece mermer mermer değil kültür sanat da olsun diye Afyonumuz için çabalıyoruz.

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi mensuplarına ve Afyonkarahisarlılara bir mesajınız olacak mı?

 

Ya şimdi biz zaten Aksam olarak da ticaret olarak da rektörümüzden, üniversitedeki hocalarımızdan hep dirsek teması içindeyiz. Sağ olsunlar. Yani ben fark ediyorum iş verenlerle üniversite diyaloğu devam ediyor. Benim zaten müzik aletlerim orada olunca öyle bir ilişkim, Sanat müzik, Halk müzik Tasavvuf müzik olarak üniversiteyle ilişkilerim var. Biz üniversitemizden memnunuz, rektörümüzden, hocalarımızdan. Şehre katkı olduğunu biliyorum. 50.000’e yakın öğrencimiz var. Bu öğrencilerin burada eğitim alması, Afyon’u tanımaları bizim için çok iyi de bir şey.

30 Nisan 2024, Salı 210 kez görüntülendi