Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü “Dil ve Konuşma Terapisinin Önemi” Hakkında Konferans Düzenlendi.

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Seminer dersi kapsamında düzenledikleri 4. etkinliğinde Dil ve Konuşma Terapisti Gaye Altınay’ı konuk etti.

 

13.05.2024 tarihinde Afyon Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Dil ve Konuşma Terapisinin Önemi” adlı konferansa akademik personel ve öğrenciler katıldı.

 

Dkt. Gaye ALTINAY konuşmasında motor konuşma bozuklukları, yutma bozuklukları, afazi, seste bozukluk, kekemelik, fonolojik ve artikülasyon bozuklukları ve terapi yöntemlerini anlattı.

Dil ve konuşmadaki gecikme otizm belirtisi olabilir.

Dil ve konuşmadaki gecikme otizm, işitme engeli, zihin engeli, nörolojik sendromlar olmak üzere birçok medikal durumun habercisi olabildiği gibi bazen de bir uyaran eksikliği gibi bir durum söz konusu olabilir.

 

Dil ve konuşma bozuklukları özellikle okulöncesi çocuklarda sık görülen bir bozukluktur. Çocukta farklı davranışsal bozukluklar varsa öncelikle Çocuk Gelişimi Uzmanı ve Ergoterapist görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi. Davranış bozukluklarının düzeltildikten sonra dil terapisine geçilebileceğini söyledi. Bu süreçte birlikte çalışmanın öneminden bahsetti.

 

Aileler uzman olmayan kişilerin söylediklerini dinleyerek zaman kaybetmemelidirler.

Dil ve konuşmanın herhangi bir nedenle kesintiye uğraması insan yaşantısını olumsuz yönde etkiler.

Dil ve konuşma bozukluklarına erken dönemde müdahale dil ve konuşma bozukluklarının ileriki dönemlerde neden olacağı sorunların önüne geçmek açısından önemlidir.

Eğer çocuğunuzun dil veya konuşma gelişimi konusunda şüpheleriniz varsa kulaktan dolma bilgilere inanmak yerine dil ve konuşma bozuklukları uzmanına başvurunuz.

Halk arasında ağza taş koymak ve bülbül suyu içirmek gibi yanlış uygulamaların yapıldığından söz etti.

Erkekler geç konuşur, okula gidince konuşur ya da babası da geç konuşmuş gibi ifadeler beklemek için bir neden değildir. Çünkü zaman ilerledikçe çocuğun akranları arasındaki fark gittikçe açılacaktır ve bu fark açıldıkça müdahale etmek daha da zorlaşacaktır. Akran zorbalığı gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilecektir.

Terapi sürecinde ebeveynler sürecin önemli bir parçası olmaktadır.

Terapi sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için süreçte önemli 3 saç ayağının olduğunu söyledi.

Dil ve konuşma terapisinin sadece çocuğa yönelik olmadığını hem çocuğa hem de ebeveyne yönelik olduğunu söyledi. Çocuğun dil gelişimi, uzman tarafından yaklaşık 40 dk. süren terapi sürecinde desteklenirken aileye günlük hayatta ve oyun sırasında nasıl desteklemesi gerektiği ile ilgili destek verildiğini örneklerle anlattı.

Dkt. Gaye ALTINAY dil terapisinin kişinin günlük iletişim sorunlarını çözmesini ve dil becerilerini geliştirmesini sağladığını, kişinin kendine güvenini artırarak sosyal ilişkilerini geliştirdiğini, dil terapisinde, kişinin dil becerilerine ve ihtiyaçlarına göre çeşitli uygulama yöntemleri kullanıldığını anlattı.

 

Toplumda dil ve konuşma terapisi ile ilgili farkındalık düzeyinin arttırılması adına yapılacak çalışmaların öneminden ve bu sayede doğru kişiye doğru zamanda ulaşabilme imkanının artacağından söz etti.

 

Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

14 Mayıs 2024, Salı 82 kez görüntülendi