GENEL BİLGİLER

fyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Et ve Et Ürünleri Teknolojisi Programı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Meslek Lisesi Meslek liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi, Besin Endüstrisi, Besin Endüstrisi-İşleme, Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi, Besin Teknolojisi-Besin Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi -Gıda Kontrol ve Analizleri, Besin Teknolojisi-Kurum Beslenmesi, Beslenme ve Ev Yönetimi, Değirmencilik, Ev Yönetimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Gıda Analizi, Gıda Kontrol ve Analizleri, Gıda Teknolojisi, Kurum Beslenmesi, Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Süs Bitkileri, Tarım, Ziraat, Genel Ziraat, Makine(Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj,  Tarım Teknolojisi,  Zeytin Teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar “Et Endüstrisi” ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.
Meslek Liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerinden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan açığı olan programlara, isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir..Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA -1)” puanı almaları gerekir. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi Programını bitirenlere “Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Diploması            Et Teknikeri Ünvanı” verilir. Programa her yıl yaklaşık 30 öğrenci alınmaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 2.00 ortalamayı sağlamaları ve 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması zorunludur.

AMAÇ

Et ve et ürünleri teknolojisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir. Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Bu programda öğrenim görmek isteyen adayların, Kimya ve biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, Bedence sağlam, Görme, tat ve koku alma duyuları gelişmiş olan, Dikkatli ve sorumluluk sahibi, kimseler olmaları gerekmektedir.

SUNULAN OLANAKLAR

Yüksekokulumuzda Bilgisayar Laboratuarı ve Gıda Laboratuarı bulunmaktadır. Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü laboratuarlarından da yararlanılmaktadır.

İSTİHDAM OLANAKLARI

            Et Teknikerleri, büyük ve küçükbaş hayvanlardan, kanatlılarda ve balıklardan elde edilen etlerin, koşullarına ve müşteri isteklerine uygun olarak parçalanması, parçalardan sucuk, sosis, köfte gibi et ürünlerinin üretimi, bunların korunması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi işlerin planlanmasını ve yürütülmesini sağlamaktadırlar. Mezunlar et sanayi ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Bölümü,  belediye mezbahaları ve özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, et reyonu bulunan marketlerde de görev alabilmektedirler.

           Mezunlar ayrıca “Meslek Yüksekokulu Mezunları ve Açık öğretim Ön lisans Mezunlarının Lisans Programına Geçiş Yönetmeliği”nden yararlanılarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde dikey geçiş sınavı ile “Beslenme ve Diyetetik”, “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği” ve “Ziraat Mühendisliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

29 Ocak 2016, Cuma 6182 kez görüntülendi