MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ

                           HİBRİD VE ELEKTRİKLİ TAŞITLAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

GENEL BİLGİ

Dünyanın belli başlı ekonomilerine ve nüfus oranlarına sahip ülkelerinin, karşı karşıya kaldıkları petrol endüstrisine bağımlılık, petrolün hızlı tüketimi, içten yanmalı motorların çevreye yaydığı emisyon oranlarının dünyayı tehdit etmektedir ve insanları alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya teşvik etmektedir. Günümüz dünyasında çevreye duyarlı, daha ekonomik enerjinin üretilip, depolanmasının yanında kullanım alanlarının da geliştirilerek genişletilmesi konusunda da büyük bir çaba sarf edilmektedir. Gelişen teknolojilerin başında yer alan otomotiv sektöründe de elektrikli araç kullanımına yönelik hızlı bir eğilim mevcuttur.

Elektrikli ve hibrid araç endüstrisinde önde gelen otomobil markalarının birbiri ardına ürettiği modeller, yaşam alanlarında kendini göstermeye başladı. Geleceği yakalayan fikirleri şimdiden günlük hayata adapte etmek konusunda Türkiye, diğer ülkeler gibi hibrid ve elektrikli araç teknolojisini ve bu alandaki yenilikleri yakından takip etmenin yanı sıra yerli ve milli otomobil teknolojisinde elektrik tahrikli taşıtlar üretmeyi amaçlamaktadır.

Günümüzde teknolojik gelişmeler incelendiğinde Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısının giderek artışı dikkat çekmektedir. Yeni yaşam anlayışının modern çağ ile dönüşüme girmesi ile beraber elektrikli ve hibrid araçların kullanımında ülkemiz de adımlarını hissedilir şekilde atmaya başlamıştır. Buna en iyi örneklerden biri de Türkiye’de üretilecek yerli otomobilin elektrikli olmasıdır. Yapılan araştırmaların odak noktasında elektrikli tahrik sistemlerinin araçlar içerisinde kullanılmasına olanak sağlayan tamamı elektrikli ya da hibrid elektrikli araçlar yer almaktadır. Otomotiv endüstrisindeki teknolojik gelişmelerin hızlanması ile bu alanda yapılan büyük ölçekli yatırımlar ve sektörün nitelikli ve rekabete uygun insan kaynağına olan ihtiyacı Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programının kuruluşuna zemin hazırlamıştır.

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için program müfredatında zorunlu ve seçmeli statüde bulunan 120 AKTS değerindeki tüm derslerden başarılı olmaları, en az 2.00 Genel Ağırlıklı Not Ortalamasına (GANO) sahip olmaları ve 30 iş günü süren stajlarını yapmaları zorunludur. Programdan mezun olan kişiler, “Hibrid ve Elektrikli Araçlar Teknikeri” ünvanını almaktadırlar.

AMAÇ

Yüksekokulumuz bünyesinde yer alan Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı ile ulusal ve kültürel değerlere duyarlı, teorik bilgileri pratikle birleştirebilen, çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alan, mesleğinin gereklerini yerine getirebilen, alanında sorunları algılayan, çözümler üretebilen, teknolojik gelişmeleri izleyen, analitik düşünme yeteneğine, takım çalışmasına, deneyim ve uygulama becerilerine sahip sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek, mesleğiyle ilgili etik ilkelere göre hareket edebilen, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir yapıya sahip, ilk yardım bilgisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında bilgi sahibi Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi sektöründe görev alacak insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

SUNULAN OLANAKLAR

Okulumuzda, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin en yeni ve en büyük fizikî alanına sahip eğitim yapıları bulunmaktadır. Okulumuzun bünyesinde, tüm bölümlerin ortak kullanabileceği; tamamı internet erişimine sahip ve gerekli uygulamaların yüklü olduğu bilgisayarları bulunan dört adet bilgi-işlem laboratuvarı, iki adet çizim salonu, iki adet amfi, tamamında projeksiyon olan derslikler, öğrencilerin sosyalleşebileceği geniş yerleşke, konferans salonu, kafeterya, yemekhane ile üniversitemize ait yarı olimpik yüzme havuzu ve spor salonu bulunmaktadır. Ayrıca Hibrid ve Elektrikli Araçlar, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi ve Makine Programına tahsisli; uygulamalı derslerin yürütüldüğü zengin donanımına sahip eğitim binası ve aşağıdaki fiziksel imkanlar öğrencilerimizin kullanımına sunulmaktadır;

Makine Atölyesi,

RYS Atölyesi

Soyunma Odası,

Projeksiyonlu Derslik,

Öğretim Elemanları Odası

Hibrid ve elektrikli taşıtlar atölyesinde aktif şekilde kullanılan;

Eğitim Motorları,

Eğitim Şanzımanları,

Oto Kaldırıcı Lift,

Komprosör Sistemi,

Kaynak Makinaları,

3D Yazıcı bulunmaktadır.

DİKEY GEÇİŞLE GEÇİLEBİLECEK 4 YILLIK (LİSANS) BÖLÜMLERİ

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği

 

İSTİHDAM OLANAKLARI

Savunma sanayi şirketleri

Elektrikli araç üretimi yapan şirketler

Hibrid araç üretimi yapan şirketler

Hibrid ve elektrikli araçlara parça üretimi yapan şirketler

Hibrid ve elektrikli araç çalışması için ihtiyaç duyulan özel pil tesisleri

Üretim sürecinden sonra kalite kontrol planlama yapmak isteyen şirketler

Araç modernizasyonu doğrultusunda hizmet veren şirketler

Otomotiv elektroniği kapsamında çalışan şirketler

Hibrid ve elektrikli araçlarda kullanılan tesisatların projelerini hazırlayan şirketler

Hibrid ve elektrikli ek ünitelerini geliştiren şirketler

Hibrid ve elektrikli araçlar ve bu araçlarda kullanılan parçalar için Ar-Ge çalışmalar yürüten kurum ve laboratuvarlar

Elektrik teknolojisini kullanan hava taşıtlarının üretildiği şirketler

TÜVTURK istasyonları

 

 

 

                Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Uygulama Atölyeleri

 

22 Nisan 2022, Cuma 5130 kez görüntülendi